Összeállítottunk egy komplett csomagot ami egy viszonylag egyszerű telepítési eljárással egy működőképes rendszert eredményez, természetesen lehetséges ezek egy részét is használni, de annak telepítése és beállítása egyedi szakértelmet igényelhet.

A rendszer minden része szabad szoftver, saját célú felhasználása ingyenes!

(A részletes felhasználási feltételek az adott komponens leírásában találhatók.)

Elsősorban a wifi alapú jelenlét érzékelés és a távoli elérés (saját felhő) megkönnyítésének érdekébe egy a feladatra elég erős routerre telepíthető változatott raktunk össze.

Mi kell hozzá?

1. Openwrt kompatibilis router
Nézd meg ezt a listát és válasz openwrt.org/supported_devices, javasoljuk az ASUS RT-AC65P, ezzel fejlesztjük, teszteljük, ez az eszköz megbirkozik egy átlagos háztartás alapvezérlésével (hütés-fütés, napkollektor, redőny, világitás kapcsolók, stb.). Kevesebb feladathoz elegendő lehet egy szerényebb képeségű eszköz is, pl. egy D-link DIR 860L, ezzel is teszteltük részfeladatokra (8 darab redőnyvezérlés).

2. Megbizható külső belső hömérő
Nehéz jó megoldást találni, ellenjavalt a Zigbee és az RTL433 rádiós mérés, egyrészről osztani kell az USB portot, ebből csak a baj van, másrészről a stabilitása sem az igazi, illetve az RTL433 jelentős erőforrást használ a csatorna folyamatos figyelésére.

Gyári kivitelben jelenleg nem ismerűnk wifi-s Domoticz kompatibilis hőmérőt, ezért ilyet építenünk kell. Nekünk a D1 min + 18B20 kombináció vált be a leginkább, erről részletesebben itt (D1-18B20 építés).

3. Kapcsoló rellé
Ebben egyértelműen az Atom előre telepített Tasmota relléi a legjobban beváltak (www.athom.tech/blank-1/4ch-30a-inching-self-lock-relay) az előre telepített Tasmota nyílt forrású rendszer, nem használ semmilyen saját felhőszolgáltatást és natív támogatás van benne a Domoticz rendszerhez ami az MQTT keresztűli adatcserét rendkívűl leegyszerűsíti.