Fűtésvezérlés működése

A fűtésvezérlés célja a kényelmes és hatékony fűtés biztosítása az otthonodban. Az alábbiakban bemutatjuk a fűtésvezérlés főbb funkcióit és működési elveit:

  1. Hőmérsékletadatok értékelése: A Domoticz rendszerben található érzékelők folyamatosan mérnek és rögzítenek hőmérsékletadatokat. Ezek az adatok alapján a fűtésvezérlés becsüli a fűtendő terület hőtehetetlenségét, vagyis annak képességét, hogy megtartsa a kívánt hőmérsékletet.

  2. Üzemmód kiválasztása: A fűtésvezérlés lehetővé teszi két fűtőegység (gázkazán és levegő-víz hőszivattyú) vezérlését. Az egyik lehetőség az, hogy csak az egyik fűtőegységet használjuk (általában a hőszivattyút), míg a másik lehetőség az, hogy mindkét egységet párhuzamosan üzemeltetjük, ezáltal gyorsabban és hatékonyabban fűtve a területet.

  3. Automatikus üzemmódváltás: Amennyiben rendelkezésre áll hűtésre alkalmas eszköz (pl. levegő-víz hőszivattyú), a fűtésvezérlés automatikusan vált a fűtési és hűtési üzemmód között. A rendszer prioritást ad a fűtésnek, és csak akkor kapcsol át hűtésre, ha a kívánt hőmérséklet meghaladja a beállított küszöbértéket.

  4. Célhőmérséklet beállítása: A fűtésvezérlés lehetővé teszi a kívánt hőmérséklet beállítását mind a fűtési, mind a hűtési üzemmódban. Ez lehetővé teszi a pontos és szabályozott hőmérséklet biztosítását az otthonodban.

  5. Automatikus mód aktiválása: A fűtésvezérlés támogatja a jelenlét érzékelés alapú automatikus módváltást. Például, ha elhagyod az otthonodat, a rendszer automatikusan átvált a takarékos üzemmódra, csökkentve a fűtési energiafelhasználást. Amikor visszatérs

Az alaprendszer, a Dual Smart Virtual Thermostat (DSVT) lehetőséget nyújt a fűtés és a hűtés vezérlésére. Azonban van egy kiterjesztett változata, a DSVT_HMV, amely további támogatást biztosít a használati melegvíz (HMV) készítéséhez. Ez a rendszer hasonlóan működik a fűtésvezérléshez, de két hőforrással rendelkezik, amelyek lehetnek azonosak vagy eltérőek a fűtési rendszerhez képest. Például egy levegő-víz hőszivattyú mellett lehet egy elektromos fűtőbetét is a második hőforrás.

A DSVT_HMV rendszer lehetővé teszi a fűtés, a hűtés és a használati melegvíz egyidejű vezérlését vagy egymást váltva. Ezáltal az otthonodban nemcsak a fűtés és a hűtés, hanem a melegvíz is hatékonyan és kényelmesen szabályozható.

Ezenkívül létezik a DSVT_HMV_TEMP változat, amely az előző funkciókon túlmenően támogatja az elektronikus keverőszelepek szabályozását. Ez azt jelenti, hogy beállítható a fűtővíz előremenő hőmérséklete a padlófűtési és a radiátoros rendszerben. Ez lehetővé teszi a fűtővíz hőmérsékletének finomhangolását és a fűtési rendszer optimalizálását a különböző fűtési körök között.

HMV készítésénél opcionális lehetőség a tartályba szerelt fűtőpatron vagy bármely más hasonló alternatív melegítés vezérlése külső hömérséklet figyelembe vételével. Ez arra teremt lehetőséget, hogy ha a beállított külső hömérsékletnél hidegebb van akkor az elektromos fütőpatront kapcsolja a HMV készitéshez, hogy a fütőeszközt ne keljen ilyenkor "elvonni" a fütési funkciótól.

Összességében a DSVT és annak kiterjesztett változatai rugalmas és intelligens megoldásokat kínálnak a fűtés, a hűtés és a használati melegvíz vezérléséhez, lehetővé téve a személyre szabott hőmérséklet-szabályozást otthonodban.