Openwrt operácios rendszerrel ASUS RT-AC65P routeren futatott Domoticz nyílt forráskodú rendszer használatával használjuk és teszteljük a programot.

Törekszünk olyan hardver és szoftver komponenseket használni, amik nyílt forráskódúak, és nem igényelik harmadik fél felhőszolgáltatását a normál üzemeléshez.


Az általános "Málna PC" megoldás ellenére azért döntöttünk a router használata mellet, hogy csökkentsük az energia vámpír eszközök számát és egyszerűbbé tehessük a külső elérhetőségét a rendszernek. Az Openwrt jelenleg nem támogatja az egyik legnépszerűbb Home Asistans rendszert azért a talán kicsit "korosabb" kevésbé látványos de talán stabilabb lábakon álló Domoticz rendszert választottuk.

 

Az alkalmazott eszközökben lehetőleg olyanokat használunk amikre telepíthető a Tasmota operációs rendszer, ennek támogatására a mosquitto MQTT közvetítésével a Tasmoticz plugin alkalmazásával automatizáltuk az új eszközök integrálását, így az új Tasmotát futtató eszköz rendszerbe illesztése a MQTT szerver címének és a megfelelő wifi hálózat beállításával könnyedén megoldható, automatikusan jelegüknek megfelelő paraméterekkel megjelennek a Domoticz rendszerben.

1. Megfelelő roter beszerzése, jelenleg az ASUS RT-AC65P routerre készítetük el a rendszert így egy ilyen vagy ezzek mompatibilis eszköz beszerzése az első lépés. Nekünk sikerűlt az ASUS RT-AC2400 eszközre is telepíteni a rendszert de ezt csak saját felelőségre javasoljuk kiprobálni, hardweresen megegyezőek és ezt még meg lehet ma is vásárolni az AC65P sajnos már kifutott termék, de ilyeneket használunk otthonainkban és tesztelésre, ezért ezzel a típussal kezdjük a fejlesztést.

2. A részletes utmutató alapján le kell cserélni a gyári firmware-t az általunk készített Openwrt firmware-re, részletek itt.

3. Domoticz okos otthon vezérlő rendszer alap beállítása

4. Domoticz rendszeren belűl telepítése és beállíitása a Napkollektor vezérlőnek részletek itt.

5. Hőszivattyú + gázjazán vegyes fűtési rendszer telepítése és beállítása részletek itt.