Plugin
DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)
DSVT_HMV (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV)
DSVT_HMV_TEMP (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV + Temp valve)
Napkollektor vezérlő

Domoticz Napkollektor vezérlő

Hiánypótlónak szánt kiegészítő (plugin) Domoticz rendszerhez a napkollektor vezérlőnk. Alkalmas hőmérséklet különbség alapján a tartály felfűtésére a napkollektorral vagy a tartályba épített elektromos fűtőpatronnal (ha van) valamint ennek megléte esetén a tartály fagyvédelmére.

Elsősorban vákuumcsöves drain-back rendszerekhez ajánlott, mert az egyéb rendszereknél előforduló túltermelés nincs kezelve, nincs medencefűtés vagy más hasonló energia elnyelő felé terelés a rendszerben.

Hardwerek

A vezérléshez szükséges 2 darab hőmérő és minimum egy kapcsoló illetve kettő, ha a fűtőpatront is vezérelni szeretnénk.

Az egyszerűbb eset, ha most telepítjük az új rendszert, még nincs semmilyen vezérlő alaktrész, ekkor választható az általunk javasolt megoldás, ha már van egy meglévő rendszerűnk amit "okosítani" szeretnénk bonyolultabb a megoldás erre később visszatérünk.

Javasolt új eszköz Shelly 1 és az ehhez vásárolható hőmérséklet szenzor adapter + a 2 darab DS18B20 hőmérséklet-érzékelő, és még egy Tasmota alapú relé vagy dugalj (ha lehet fogyasztásmérővel), pl. Atom márka kapcsolói előre telepített Tasmotával (https://athom.aliexpress.com) .

 

shelly_wiring.jpgshelly_DS18B20_homero_adapter.jpgwaterproof-temperature-sensor-ds18b20.pngSzerintünk érdemes kicsit küzdeni a komponensek firmware cseréjével, mert bár a gyári firmware -vel is összeállítható a rendszer de a Tasmota használata sokkal egyszerűbb az automatikus felismerést segítő plugin használatával.

Leírás Shelly 1 Tasmota firmware frissitéséről:

Itt található a Tasmota kompatibilis eszközök listája: https://templates.blakadder.com/eu.html

 

Telepítés

Tölsd le a plugin zip file-t a http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/NapkollektorVezerlo.zip

Tömörítsd ki és az egész könyvtárat és másold be a Domoticz plugin konyvtárába (a mi rendszerünkben /mnt/lib/domoticz/plugins).

Nem kötelező, de az áttekinthető statisztika megtekintéséhez javasolt, hogy a NapkollektorVezerlo/viewer könyvtárból másold át a /usr/share/domoticz/www/templates könvtárba a Napkollektor_Vezerlo.html és a nkv_viewer.js file -t

Ezt követően indítsd újra a Domoticz rendszert!

 

Beállítás

Először integráljuk a rendszerbe a szükséges hardver elemeket (hőmérő, kapcsoló), mert a plugin konfigurálásánál már kellenek majd a hardwer elemek Domoticz azonosítói (idx).

A Domoticz kezelő felületen a Beállítás/Hardver menübe lépve nevezzük el a kollektort, majd az alatta található legördülő menüből válasszuk ki a Napkollektor Vezerlo -t.

Létrehozás.png

Az ezt követően betöltődő panelben a következő beállításokra van lehetőség:

Domoticz IP Address: ez alapesetben localhost, nem nagyon szükséges változtatni, ha valaki mégsem így használja akkor az szükség szerint tudja módosítani.

Port: mint az előbbi esetben, általában az alapérték 8080 megfelelő

Kollektor hőmérséklet szenzor (csv list of idx): itt kell megadni a kollektor hőmérsékletet mérő szenzor Domoticz azonosítóját (idx). Erre a legegyszerűbb mód, hogy a böngészőben új ablakot nyitunk, ott betöltjük a Domoticz kezelő felűletét, majd a Beállítás/Eszközök menüpont alatt, kikeressük e kívánt eszközt. Vagy az áttekinthetőbb kezelőfelületen a Hőmérséklet menüpontban megkeressük a kollektor már telepített hőmérőjét és a szerkesztés gombbal elérhető felületen megkeressük az IDX értékét.

Tartály hőmérséklet szenzor (csv list of idx): mint az előbb leírtakban, csak értelem szerűen a tartály hőmérőjének az azonosítóját keressük

Keringtető szivattyú (csv list of idx): hasonlóan az előbbiekhez, de itt a kapcsolók között keressük a megfelelőt

Fűtőbetét kapcsoló (csv list of idx): ez nem kötelező elem, de ha van akkor az eddig leírtak szerint megtalálható az azonosítója

Logging Level: Igény szerint beállítható

Majd a Hozzáadás gombbal létrehozzuk a vezérlőt.

 

Üzemelési paraméterek

A vezérlő létrehozását követően lehetőségünk van a hömérsékleti alapértékek módosítására a vegyes menüpont alatt található négy paraméterrel

Napkollektorral tartályhőmérséklet: ezzel az értékkel maximalizálhatjuk, hogy abban az esetben ha napkollektorral fűtjük a tartályt annak mennyi lehet a maximális hőmérséklete. Az alapértelmezett 75 foknál többet nem javaslunk illetve ha nincs a rendszerben termosztatikus keverő szelep és így a tartályból közvetlenül eljuthat a forró víz a csaphoz akkor inkább csak 50 legyen beállítva, az égési sérülések elkerülésének érdekébe.

Fűtőpatronnal tartályhőmérséklet: alapérték 50 fok, ez megfelelő érték a használati meleg vízhez, de feleselgessen nem fűt az elektromos árammal, ki ki hőigénye alapján állíthatja, megfelelően nagy tartály és alacsony hőigény esetén elegendő lehet a 40 fok is.

Kapcsolási differencia: alapértelmezett 2 fok általában elegendő, hogy a lehető legtöbb napenergiát hasznosítsuk felesleges a keringtető szivattyú felesleges ki-be kapcsolgatása nélkül, de az adott rendszerhez igazítható.

Kollektortartály fagyhatár hőmérséklet: alapérték 5 fok ez alatt ha Nap módban van állítva a vezérlő a beállított érték eléréséig bekapcsolja a fűtőpatront. Értelemszerűen ha fűtőpatron módba van kapcsolva akkor az ott beállított értékig fűt az elektromos patron így nincs értelme a fagyvédelmi funkciónak.

Télen vagy napsütés hiányában a fagyvédelmi funkció alternatív, időzített használatával beállítható, hogy napközben ami napenergiát lehet gyűjtsön be (fagyhatár érték pl. 6:00 és 17:00 között legyen 5 fok) de délután felkészülve az esti és másnap reggeli hőigényre váltson 45 fokra (17:00 és 6:00 között). Így elérhető, hogy a napközbeni napenergia felfűti a rendszert kb. 20-25 fokosra és csak  erre kell az elektromos árammal ráfűteni, hogy 45 legyen nem a 12 fokos csapvízre, ezzel nyerhetünk kb. 25-40% energiát.

Üzemelési módok

A vezérlő elsődleges kezelőfelülete a Kapcsolók menü alatt jelenik meg, itt választhatunk, hogy kikapcsoljuk (off) vagy az alapértelmezett Nap vagy a +Fűtőpatron módra váltunk.

vezerlőpanel.png

Off azaz kikapcsolt állapotban semmit sem vezérel a rendszer még a fagyvédelmet sem!

Nap módban elindul a tartály felfűtésének vezérlése a napkollektorral. A rendszer folyamatosan méri a tartály és a kollektor hőmérsékletet, ha a kollektor hőmérséklete meghaladja a beállított differencia mértékét (def 2 fok) és még nem érte el a beállított tartály hőmérsékletet akkor bekapcsolja a keringtető szivattyút, hogy a kollektorban gyűjtött hőenergiát a tartályba szállítsa. Ha a tartályhőmérséklet eléri a beállított maximum értéket a keringtető kikapcsol.

Ebben az üzemmódban, ha van fűtópatron akkor a beállított fagyhatárnál jobban lehűlő tartályt a fagyhatár értékig fűti.

+ Fűtőpatron üzemmódban elsősorban a téli üzemelést támogatjuk, nappal a kollektorral napnyugtától napkeltéig az elektromos fűtőpatronnal melegítjük a tartályt. A "Kollektortartály fűtőpatronnal" paramétere időszakosan változik, alapbeállításnál napkelte után 15 fok, napnyugta után 50 fok, ezzel adunk lehetőséget, hogy az esetleges napsütés a tartály felfűtésével hasznosuljon, így a megemelkedett bázishőmérsékletről kevesebb energia szükséges a kívánt HMV előállításához.

Ezt az időzítési paraméterezést ki-ki az igényeinek megfelelően változtathatja. Pl. napnyugtától függetlenül mindig szeretne este 19 órára 50 fokos HMV-t akkor az "időzítők" beállításnál a napnyugta 50 fok paramétert módosítani kell a tartály várható felfűtési paramétere szerint kb. 16 órai 50 fokos kapcsolásra. Miután a tartály aktuális hőmérsékletet előre nem ismerjük a tapasztalatok alapján csak becsülni lehet, hogy a fűtőpatron teljesítménye és a fűtendő víz mennyisége alapján mennyi idő a kívánt hőfok elérése.

Ebben az üzemmódban "Kollektortartály fűtőpatronnal" paraméterezése biztosítja a fagyvédelmet, ne állítsunk be 5 foknál kisebb célértéket!

 

Automata redöny vezérlés
Jelenlét alapú kapcsoló