Plugin
DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)

DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)

A kettős vezérlésű okos termosztátot jellemzően a hőszivattyúk és hagyományos gázkazán egyidejű vezérlésére fejlesztettük tovább a már létező SVT Domoticz pluin-ból.

Egyre több háztatásban szerelnek fel modern hőszívatyus rendszereket amik mellet megtartják a hagyományos gázkazánt is, sok esetben gazdasági vagy műszaki okokból az alulméretezett hőszivattyú "támogatást igénye"l a gázrendszertől, ennek vezérléshez nyújt segítséget DSVT.

 

Hardwerek

Szükség van egy külső és egy belső hőmérőre, és 1-1 "száraz kapcsolásra" alkalmas kapcsolóra a gázkazán és a hőszivattyú vezérléséhez, illetve egy harmadik ilyen kapcsolóra ha a hőszivattyú hűtési rendszerét is használni szeretnénk továbbá 1-1 kapcsolóra a hidraulikus váltószelepek vezérléséhez.

Mi a Shelly 1 javasoljuk Tasmota firmware-vel és az ehhez szerelhető hőmérséklet szenzor adaptert DS18B20 hőmérséklet-érzékelővel. Az egyik Shelly a kiegészítő adapterrel pl. a gázkazánhoz szerelve alkalmas annak vezérlésére, a hőmérő szondákkal megoldható a szoba és a kültéri hőmérséklet mérése 

 

Telepítés

Tölsd le a plugin zip file-t a http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/DSVT.zip

Tömörítsd ki és az egész könyvtárat és másold be a Domoticz plugin konyvtárába (a mi rendszerünkben /mnt/lib/domoticz/plugins).

Nem kötelező, de az áttekinthető statisztika megtekintéséhez javasolt, hogy a NapkollektorVezerlo/viewer könyvtárból másold át a /usr/share/domoticz/www/templates könvtárba a Dual_Smart Thermostats.html és a dsvt_viewer.js file -t

Ezt követően indítsd újra a Domoticz rendszert!

 

Beállítás

Először integráljuk a rendszerbe a szükséges hardver elemeket (hőmérő, kapcsoló), mert a plugin konfigurálásánál már kellenek majd a hardwer elemek Domoticz azonosítói (idx).

dsvt_setup.jpg

A Domoticz kezelő felületen a Beállítás/Hardver menübe lépve nevezzük el a termosztátot, majd az alatta található legördülő menüből válasszuk ki a Dual Smart Termostat -t.

Az ezt követően betöltődő panelben a következő beállításokra van lehetőség:

Domoticz IP Address: ez alapesetben 192.168.1.1, nem nagyon szükséges változtatni, ha valaki mégsem így használja akkor az szükség szerint tudja módosítani.

Port: mint az előbbi esetben, általában az alapérték 8080 megfelelő

Belső hőmérséklet érzékelő (csv list of idx): itt kell megadni a fűtendő helyiség hőmérsékletet mérő szenzor Domoticz azonosítóját (idx). Erre a legegyszerűbb mód, hogy a böngészőben új ablakot nyitunk, ott betöltjük a Domoticz kezelő felületét, majd a Beállítás/Eszközök menüpont alatt, kikeressük e kívánt eszközt.

Külső hőmérséklet érzékelő (csv list of idx): mint az előbb leírtakban, csak értelemszerűen a külső hőmérő azonosítóját keressük

Áram kapcsoló (csv list of idx): hasonlóan az előbbiekhez, de itt a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva azüzemkapcsoó és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Gáz kapcsoló (csv list of idx):  hasonlóan az előbbiekhez, de itt a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva azüzemkapcsoó és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Hűtés kapcsoló (csv list of idx): ha van akkor hasonlóan az előbbiekhez, de itt a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva azüzemkapcsoó és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Calc. ciklus, min. Fűtési idő/ciklus, Szünet bekapcsolási késleltetés, Szünet kikapcsolási késleltetés, Kényszer üzemmód időtartama (mind percben), Delta max (°C), Logging Level (Python Only =2, Basic =62, All =-1, None =0): Ez maradjon az alapértékeken, aki ért hozzá csak az változtasson rajta.

Majd a Hozzáadás gombbal létrehozzuk a vezérlőt. 

Üzemelési paramétereA vezérlő létrehozását követően lehetőségünk van a hőmérsékleti alapértékek módosítására a vegyes menüpont alatt található négy paraméterrel

parameterek.png

Normál fűtés hőmérséklet: Értelemszerűen ez az általános célérték a fűtésnél

Takarékos fűtés hőmérséklet: Egy alacsonyabb érték megadásával állíthatunk be célértéket, pl. ha nem tartózkodunk otthon, éjszakára, stb.

Hűtési hőmérséklet: Kívánt célérték hűtési mód esetére

Power hőmérséklet diff: Ez 0 vagy pozitiv egész szám lehet, "Power" módban ennyivel nagyobb különbséget enged a célértékhez képest a "Gáz" -nak. 0 értéknél "párhuzamos" a működés az alapértéknek beállított 0.5 fok esetén pl. 23 fokos célértéknél addig üzemelteti a Gáz-t is amig el nem éri vagy meg nem haladja a 22.5 fokot, ezt követően már csak az Árom fűt a 23 fokos célérték eléréséig.

Gáz kapcsolási határ: "Saver" módban ez az a hőmérséklet amikor a hőszivattyú működésé már gazdaságtalan vagy elégtelen a fűtéshez, ezért a rendszer vált Gáz módra az Áram kikapcsolása mellet.

 

Üzemelési módok

A vezérlő elsődleges kezelőfelülete a Kapcsolók menü alatt jelenik meg, itt választhatunk, hogy kikapcsoljuk (off) Áram, Gáz, Saver és Power módok között.

DSVT_control.jpg

Valamint itt választhatunk és időzíthetjük a Normál és a Takarékos fűtési hőmérséklet.

Áram mód: Ebben az esetben csak az áram funkcióhoz rendelt kapcsolót és eszközt vezéreljük a kívánt hőmérséklet eléréséhez

Gáz mód: Ebben az esetben csak az gáz funkcióhoz rendelt kapcsolót és eszközt vezéreljük a kívánt hőmérséklet eléréséhez

Saver mód: Ebben az üzemmódban a hőszivattyú energia hatékonyságát és így a fűtési költségek csökkentése az elsődleges cél, ezért a a fentebb részletezett határértékig csak az "Áram" módot alkalmazza fűtésre, a hatérték elérése után átvált Gázmódra, ha a hőmérséklet ismét meghaladja a beállított értéket visszakapcsol "Áram" módra.

Power mód: Itt is alapvetően a hőszivattyú hatékonyságának kiaknázása az elsődleges cél, de az esetleges alulméretezettséget és vagy a jobb komfort érzet érdekében a beállított paraméterekkel a "Gáz" is szükség szerint besegít a fűtésbe.

Hűtés mód: Ebben az estben kikapcsolja az Áram és Gáz módot, bekapcsolja a hűtést és a beállított célérték eléréséig üzemelteti azt (ebben az üzemmódban, nincs tekintettel a rendszer "tehetetlenségére a vezérlés, a külső hőmérséklet figyelmen kívül hagyásával a célérték eléréséig hűt).

 

Grafikon

Az egyedi menűpont alatt 24 órára visszamenőleg megtekinthetjük az üzemelésiparaméterek grafikonját, az általunk kívánt eredmény ellenőrzésére.

dsvt_graf.jpg

 

DSVT_HMV (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV)
DSVT_HMV_TEMP (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV + Temp valve)
Napkollektor vezérlő plugin
Automata redöny vezérlés
Jelenlét alapú kapcsoló