Plugin
DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)

DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)

Ez a plug-in a Domoticz 2022.1 és 2022.2 verzióval valamint a 2023.2 verzióval lett tesztelve (2023 változott az API).

2022.1, 2022.2 verzió letőltése:

a plugins/DSVT kövtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/plugin.py

a domoticz/www/templates könvtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/viewer/DSVT_vezerlo.html és http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/viewer/dsvt_viewer.js
(linken jobb egérgomb, letőltés másként, hogy ne az ablakba nyissa meg a tartalmat)

 

2023.2 verzió letőltése:

a plugins/DSVT kövtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_23/DSVT/plugin.py

a domoticz/www/templates könvtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_23/DSVT/viewer/DSVT_vezerlo.html és http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_23/DSVT/viewer/dsvt_viewer.js
(linken jobb egérgomb, letőltés másként, hogy ne az ablakba nyissa meg a tartalmat)


A kettős vezérlésű okos termosztátot jellemzően a hőszivattyúk és hagyományos gázkazán egyidejű vezérlésére fejlesztettük tovább a már létező SVT Domoticz pluin-ból. Természetesen egy hőforrás s vezérelhető vele, így kihasználható a jelenlét alapú vezérlés, az adaptiv hőmérséklet tartás, és a jól követhető naplózás előnye.

Egyre több háztatásban szerelnek fel modern hőszívatyus rendszereket amik mellet megtartják a hagyományos gázkazánt is, sok esetben gazdasági vagy műszaki okokból az alulméretezett hőszivattyú "támogatást igényel" a gázrendszertől, ennek vezérléshez nyújt segítséget DSVT.

 

Hardwerek

Szükség van egy külső és egy belső hőmérőre, és "száraz kapcsolásra" alkalmas kapcsolóra a gázkazán és a hőszivattyú vezérléséhez, illetve egy harmadik ilyen kapcsolóra ha a hőszivattyú hűtési rendszerét is használni szeretnénk további kapcsolóra a hidraulikus váltószelepek vezérléséhez.

Hömérséklet mérésre a D1 mini DS18B20 wifi hőmérő -t javasoljuk, a kapcsolásra az Atom márka kapcsolói előre telepített Tasmotával (https://athom.aliexpress.com), a 2 vagy négy csatornás javasolt a 8 csatornásnak már a második 4 csatornájanak nincs nativ domoticz vezérlése, használata körűlményes és korlátos, nem javasolt, inkább 2 darabb 4 csatornás ha 4 - nél töbre van igény.

 

Telepítés

Hozz létre egy DSVT könyvtárat a Domoticz plugin könyvtáron belűl, majd tölsd le oda az alábbí pyton file-t:
openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/plugin.py

Nem kötelező, de az áttekinthető statisztika megtekintéséhez javasolt a "egyedi" menüpont alat megjelenő statisztikai oldalhoza a Domoticz rendszer www/templates konyvtárába az alábbi két file-t letőlteni:
openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/viewer/DSVT_vezerlo.html
openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT/viewer/dsvt_viewer.js

Ezt követően indítsd újra a Domoticz rendszert!

 

Beállítás

Először integráljuk a rendszerbe a szükséges hardver elemeket (hőmérő, kapcsoló), mert a plugin konfigurálásánál már kellenek majd a hardwer elemek Domoticz azonosítói (idx).

DSV_setup.png

A Domoticz kezelő felületen a Beállítás/Hardver menübe lépve nevezzük el a termosztátot, majd az alatta található legördülő menüből válasszuk ki a Dual Smart Termostat -t.

Az ezt követően betöltődő panelben a következő beállításokra van lehetőség:

Domoticz IP Address: ez alapesetben 127.0.0.1 nem nagyon szükséges változtatni, ha valaki mégsem így használja akkor az szükség szerint tudja módosítani.

Port: mint az előbbi esetben, általában az alapérték 8080 megfelelő

Belső hőmérséklet érzékelő (csv list of idx): itt kell megadni a fűtendő helyiség hőmérsékletet mérő szenzor Domoticz azonosítóját (idx). Javasolt két hömérőt használni, egyrészről megfelelő elhelyezéssel csökkenthető a szelőztetésből adódó ingadozás, másrészről a belső hömérő értékének hiánya leállítja a fütést, ezért az esetlegs meghíbásodás kettő vagy több hömérő használatával elkerűlhető. Több hőmérő használata esetén azok matematikai átlaga lesz a belső hőmérséklet.

Külső hőmérséklet érzékelő (csv list of idx):  a külső hőmérő azonosítóját keressük, a külső hőmérő hiányában a rendszer nem képes adaptív szabályozásra, csak a belső hömérséklet alapján dönt a fütés szügségességéről. (hütés esetén nincs adaptív szabályozás)

Áram kapcsoló (csv list of idx):  itt a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva az üzemkapcsoló és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Gáz kapcsoló (csv list of idx):  a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva az üzemkapcsoó és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

Hűtés kapcsoló (csv list of idx):  a kapcsolók között keressük a megfelelőt, vesszővel elválasztva azüzemkapcsoó és hidraulikus váltószelep kapcsolót (ezeket egyidőben kapcsolja ki és be).

A kiegészító opcióknálaz első érték a log szintjének beállítása alap esetben 0 azaz nincs. a második érték a frissitési ciklus, alapértelmezetten 2 perc.

A harmadik a fütési Power limit, ez egy arányszámaz az adaptív fütésvezérléshez, aminek elérésekor kapcsol a fűtés ha a beállított hömérséklet + delta tartományon belűl van a belső hömérséklet. Ezt az arányszámot a rendszer a külső hömérséklet és a belső hömérséklet változásának értékei alapján számolja (Anton Vera pluginja alapján http://www.antor.fr/apps/smart-virtual-thermostat-eng-2/?lang=en), egy arányszámban fejezi ki az adott épűlet hőtehetetlenségét.

Például, ha a beállított célhömérséklet 20 c a delta 0,1 akkor ha a belső hömérséklet akkor ha a belső hőmérséklet 19,9 és 20,1 c között van csak akkor kapcsol fűtést, ha a Power érték kissebb mint a beállított határ, így lehet optimalizálni a hötehetelenséget a fűtőeszközünk "rugalmasságával".

Kalkulációs ciklus érték határozza meg, hogy a Power érték milyen sürrön kerűljön újra számításra.

Delta érték határozza meg, hogy a célértékhez képest mekkora tartományba kezeljük a kapcsolást.

HMV priorítás ha az érték "Igen" akkor HMV készítési igény esetén azonos eszköz esetén ha éppen fűtött akkor azt megszakítja és HMV módba kapcsol, ha ez nem "Igen" hanem bármi más akkor csak a fűtési igény végeztével készít HMV-t.

Napelem IDX fejlesztés alatt, még nincs funkciója.

Jelenlét érzékelés neve ezt az elnevezésű jelenlét érzékelést "figyeli" a rendszer.

Majd a Hozzáadás gombbal létrehozzuk a vezérlőt. 

Üzemelési paramétereA vezérlő létrehozását követően lehetőségünk van a hőmérsékleti alapértékek módosítására a vegyes menüpont alatt található négy paraméterrel

DSV_kezelo_1.png

DSV_kezelo_2.png

Normál fűtés hőmérséklet: Értelemszerűen ez az általános célérték a fűtésnél

Takarékos fűtés hőmérséklet: Egy alacsonyabb érték megadásával állíthatunk be célértéket, pl. ha nem tartózkodunk otthon, éjszakára, stb.

Normál hűtési hőmérséklet: Kívánt célérték normál hűtési mód esetére

takarékos hűtési hőmérséklet: Kívánt célérték takarékos hűtési mód esetére

Power hőmérséklet diff: Ez 0 vagy pozitiv egész szám lehet, "Power" módban ennyivel nagyobb különbséget enged a célértékhez képest a "Gáz" -nak. 0 értéknél "párhuzamos" a működés az alapértéknek beállított 0.5 fok esetén pl. 23 fokos célértéknél addig üzemelteti a Gáz-t is amíg el nem éri vagy meg nem haladja a 22.5 fokot, ezt követően már csak az Áram fűt a 23 fokos célérték eléréséig.

Gáz kapcsolási határ: "Saver" módban ez az a hőmérséklet amikor a hőszivattyú működésé már gazdaságtalan vagy elégtelen a fűtéshez, ezért a rendszer vált Gáz módra az Áram kikapcsolása mellet.

FONTOS! A hütés -fűtés üzemmód váltás automatikus, és a fűtésnek van priorítása, ezért kiemelten fontos a különböző üzemmődokhoz a megfelelő értékválasztás! ajánlott 1-2 fokkal magasabb értéket választani a hűtési értékeknél minimummként mint a legmagasabb fűtési érték. Például, ha 22 fok a normál fűtés és 20c a takarékos akkor 23-24 foknál ne legyen kissebb a normál hűtés (a takarékos hűtés mondjuk 26c) mert a rendszer 22c fog fűteni és a 22 hűtési igényt figyelmen kívűl hagyja, de a fűtés + hiszterézis azaz 22.2 felett meg feleslegesen el kezd hűteni, ami 22 nél újra fűtésre vált. Persze így mindig 22-22.2között lesz a hőmérséklet, de a hűtés-fütés üzemmód váltások feleslegesen terhelik a höszívattíút és pazarolják az energiát.

Üzemelési módok

A vezérlő elsődleges kezelőfelülete a Kapcsolók menü alatt jelenik meg, itt választhatunk, hogy kikapcsoljuk (off) Áram, Gáz, Saver és Power módok között. Csak a helytakarékosság miatt nem hűtő-fűtő a gombok megnevezése!

DSV_kezelo_3.png

Valamint itt választhatunk és időzíthetjük a Normál és a Takarékos fűtési hőmérséklet. A gombok nevét szabadon lehet módosítani, azért kerűltük a konkrét elnevezést, mert gyakorlatilag bármilyen hőforrás lehet, nem csak a legelterjettebnek gondolt hőszivattyú/gázkazán. Csak az eggyes eszk

1.fűtő-hűtő: Ebben az esetben csak az áram funkcióhoz rendelt kapcsolót és eszközt vezéreljük a kívánt hőmérséklet eléréséhez

2. fűtő-hűtő: Ebben az esetben csak az gáz funkcióhoz rendelt kapcsolót és eszközt vezéreljük a kívánt hőmérséklet eléréséhez

Váltó mód: Ebben az üzemmódban a  fentebb részletezett határértékig csak az "1. fűtő-hűtő" berendezést alkalmazza (hőszívattyú)fűtésre, a hatérték elérése után átvált "2.  fűtő-hűtő"  (gázmódra), ha a hőmérséklet ismét meghaladja a beállított értéket visszakapcsol "1" eszközre.

Dual mód: Itt is alapvetően a "1. fűtő-hűtő" (hőszivattyú) hatékonyságának kiaknázása az elsődleges cél, de az esetleges alulméretezettséget és vagy a jobb komfort érzet érdekében a beállított paraméterekkel a  "2. fűtő-hűtő" (Gáz) is szükség szerint besegít a fűtésbe.

Grafikon

Az egyedi menűpont alatt 24 órára visszamenőleg megtekinthetjük az üzemelésiparaméterek grafikonját, az általunk kívánt eredmény ellenőrzésére. Fontos, 2023.2 verzió -nál a kivánt felhasználónak engedélyezni kell az "egyedi"menü megjelenítését.

DSV_kezelo_4.png

 

DSVT_HMV (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV)
DSVT_HMV_TEMP (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV + Temp valve)
Napkollektor vezérlő
Automata redöny vezérlés
Jelenlét alapú kapcsoló