Plugin
DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)
DSVT_HMV (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV)

 

DSVT_HMV (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV)

Ez a plug-in a Domoticz 2022.1 és 2022.2 verzióval valamint a 2023.2 verzióval lett tesztelve (2023 változott az API).

2022.1, 2022.2 verzió letőltése:

a plugins/DSVT_HMV kövtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT_HMV/plugin.py

a domoticz/www/templates könvtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT_HMV/viewer/DSVT_HMV_vezerlo.html és http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/DSVT_HMV/viewer/dsvt_hmv_viewer.js
(linken jobb egérgomb, letőltés másként, hogy ne az ablakba nyissa meg a tartalmat)

 

2023.2 verzió letőltése:

a plugins/DSVT kövtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_23/DSVT_HMV/plugin.py

a domoticz/www/templates könvtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_23/DSVT_HMV/viewer/DSVT_HMV_vezerlo.html és http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_23/DSVT_HMV/viewer/dsvt_hmv_viewer.js
(linken jobb egérgomb, letőltés másként, hogy ne az ablakba nyissa meg a tartalmat)

Ez a plugin alapja megegyezik a DSV plugin-nal, a fűtési-hűtési rész leírása ott olvasható: http://www.szelessav.hu/hu/okos_otthon/telepitesi_utmutato/domoticz_plugin-ek&lid=24

A különbség alapja, hogy ez a plugin a fűtés-hűtés vezérlés mellet képes a használati melegvíz készítésének vezérlésére is, a hűtés-fűtés -hez hasonlóan két különálló fő höforrás és egy kiegészítő (elektromos fűtőpatron) vezérlésével.

A beállítási felűlet kissé bonyolultabb a DSVT változattól, mert a pluginok-nak csak hat beviteli mező engedélyezett ezért "speciállis"karakterekkel kellet megkülönböztetni a mezők összevont tartalmát. Fontos, hogy nagyon figyelmesek legyűnk az értékek deffiniciójánál, de szerencsére szinte soha nem kell hozzányúlni a kezdeti beállítások után.

 

DSV_HMV_setup.png

A höforrások vezérlésénél szükséges megkülönböztetni, betűjelekkel "F" mint fűtés, "M" mint melegvíz, "E" mint elektromos fűtőbetét, "H" mint hűtés. 

A kiegészító opcióknálaz első érték a log szintjének beállítása alap esetben 0 azaz nincs. a második érték a frissitési ciklus, alapértelmezetten 2 perc.

A harmadik a fütési Power limit, ez egy arányszámaz az adaptív fütésvezérléshez, aminek elérésekor kapcsol a fűtés ha a beállított hömérséklet + delta tartományon belűl van a belső hömérséklet. Ezt az arányszámot a rendszer a külső hömérséklet és a belső hömérséklet változásának értékei alapján számolja (Anton Vera pluginja alapján http://www.antor.fr/apps/smart-virtual-thermostat-eng-2/?lang=en), egy arányszámban fejezi ki az adott épűlet hőtehetetlenségét.

Például, ha a beállított célhömérséklet 20 c a delta 0,1 akkor ha a belső hömérséklet akkor ha a belső hőmérséklet 19,9 és 20,1 c között van csak akkor kapcsol fűtést, ha a Power érték kissebb mint a beállított határ, így lehet optimalizálni a hötehetelenséget a fűtőeszközünk "rugalmasságával".

Kalkulációs ciklus érték határozza meg, hogy a Power érték milyen sürrön kerűljön újra számításra.

Delta érték határozza meg, hogy a célértékhez képest mekkora tartományba kezeljük a kapcsolást.

HMV priorítás ha az érték "Igen" akkor HMV készítési igény esetén azonos eszköz esetén ha éppen fűtött akkor azt megszakítja és HMV módba kapcsol, ha ez nem "Igen" hanem bármi más akkor csak a fűtési igény végeztével készít HMV-t.

Napelem IDX fejlesztés alatt, még nincs funkciója.

Jelenlét érzékelés neve ezt az elnevezésű jelenlét érzékelést "figyeli" a rendszer.

A HMV készítés beállításai:

Két célérték alítható be a vegyes elemek alatt, a normál és a takarékos tartály célértéket, a mintkét célértékre vonatkozó hiszterézis értékét amin belál tartja a tartályhőmérsékleteta rendszer, azaz felfűtés után az aktuális célérték mínusz hiszterézis érték alatt kezd újra felfűteni a kiválasztott eszköz.

A fütésnél bemutatót módon manuálisan vagy a jelenlét alapján kapcsolható a normál és a takarékos célérték, valamint választhatünk, hogy melyik eszköz fűtse a tartályt.

Elektromos kiegészítő fütőbetét:

Lehetőség van a tartályba helyezett elektromos fűtőbetét használatára, ezt bármelyik fütő egységhez regisztrálhatjuk és fűtő egységenként eltérő határértéket adhatunk meg használati elsőbségéhez.

Azaz beállíthatjuk, hogy az 1 fűtő egység (hőszivattyú) -nál legyen 10 c a határérték ezen külső hőmérséklet alatt az elektromos fűtőbettéttel készíti a HMV-t, felette a beállítótt hőszvattyúval. Értelemszerűen ez működik más eszközzel is, pl. ha a másodlagos gázkazánnál nem akartjuk, hogy -5 c alatt a fűtés helyet HMV-t késztsen akkor ennek a határnak az elérése után fűt tovább és az elektromos fütőpatron késziti a HMV-t.

 

DSVT_HMV_TEMP (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV + Temp valve)
Napkollektor vezérlő
Automata redöny vezérlés
Jelenlét alapú kapcsoló