Plugin
DSVT (Dual Smart Virtual Thermostat)
DSVT_HMV (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV)
DSVT_HMV_TEMP (Dual Smart Virtual Thermostat + HMV + Temp valve)
Napkollektor vezérlő
Automata redöny vezérlés

Domoticz redöny vezérlő plugin

Ez a plug-in a Domoticz 2022.1 és 2022.2 verzióval valamint a 2023.2 verzióval lett tesztelve (2023 változott az API).

2022.1, 2022.2 verzió letőltése:

a plugins/DSVT_HMV kövtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/RedonyVezerlo/plugin.py

a domoticz/www/templates könvtárba http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/RedonyVezerlo/viewer/Redony_Vezerlo.html és http://openwrt.szelessavalapitvany.hu/smarthome/OpenWrt_21/RedonyVezerlo/viewer/arv_viewer.js

A modul elsődleges célja az energia hatékonyság növelése azzal, hogy a külső és belső hömérséklet valamint a külső fényerő figyelembe vételével a jelenlét érzékelés alapján automatizálja az elektromos redöny mozgatását a lehető legtőbb energia megtakarításának érdekébe, de az emberi fény iránti gény figyelembe vételével.

Alapvetően a cél, hogy télen ne engedjük ki a meleget, nyáron viszont be ne engedjük a meleget. Ezt úgy valósitjuk meg, hogy a vezérlésben beállítható a belső hömérséklet kivánt minimum és maximum tartománya, a fénymérő elhelyezésének figyelembe vételével egy úgynevezett minimum nyitási és egy "erős" fény érték beállításával, az erős fény érték az az érték ahol már vélelmezhető, hogy hatással van a belső hömérsékletre, ez függ a mérési pont elhelyezkedésétől, az épűlet és az ablakok méretétől tájolásától. Végtelen számú redönyvezérlést lehet létrehozni ami képes egy vagy több redőnyt vezédrelni, így egyszerűen lehet alkalmazkodni a helyi adotságokhoz, külön-külön vezérelni pl. az északi és a déli redönyöket.

 

Automata redöny vezérlő modul használatához szükséges külső és belső hömérséklet mérés és a külső fényerő mérése.

A belső hömérséklet az egyszerűbb pl. a már bemutatott D1 mini wifi hömérővel a külső hőmérséklet és fénymérése egy nehezebb probléma.  Lehet használni a  Philips Hue kültéri elemes mozgásérzékelő de ez Zigbee hálozaton kommunikál, tehát kell még egy zigbbe vezérlő és a plugin a Domoticz allá. Zigbee kapcsolathoz talán a Zigate tcip/zigbee átjátszó a legeeygszerűbb megoldás, de ebben a környezetben nem túl stabil és megbizható, a Zigbee hálózat ezért inkább a már bevált Wemos D1 minivel készítettünk megoldást wifi hálozatra.

A Wemos D1 mini alapra készült egy hő és fénymérő megoldás ami wifi hálózaton kummunikál, részletek itt.

Redőny vezérlő beállítása:

Redony_setup.png

A hőm és fénymérők a korlátozott beviteli mezők miatt csak jelőlő -vel adhatók meg, a "B:" a belső, a "K:" a külső hőmérő, az "F:" a fényszenzor IDX jelőlése.

Redőnykapcsolót felsorolhatunk korlátlan darabot ezeket egyszerre fogja vezérelni.

A vezérlés "lelke" egy mátrix aminek az alapja a belső hőmérséklet három lehetséges állapota, az első, ha a helyiségben hidegebb van mint a a minimális célhőmérséklet. A második ha a belső hőmérséklet "ideális" azaz a megadott minimum és maximum érték közés esik. A harmadik ha melegebb van mint a beállított maximum.

Ezen három állapothoz tartozó beviteli mezőbe 12 darab százalékos értékkel vezérelhető a redőny poziciója. Ez kétszer hat értékre bontható, hat érték ha a külső hőmérséklet kisebb mint a belső azaz a kihüléstől kell "védeni" a helyiséget vagy nagyobb mint a belső azaz a túlmelegedéstől kell megvédeni.

A hat értéken belűl tovább bontódig annak fügvényében, hogy a mért fényérték kisebb e mint a nyitási limit azaz sötét van, nagyobb mint a nyitási limit, de kisebb mint az erősfény határ azaz kellemesen világos van de még érdemben a napsugárzás nem befolyásolja a belső hőmérsékletettt vagy olyan erős a külső fény, hogy az már érdemben melegítené a helyiséget.

A hatos értékblok második 3 értéke az első értékek + a jelenlét érzékelés, azaz, hogy a rendszer hogy viselkedjen ha a jelenlét érzékelés szerint valaki tartózkodik a helyiségben.

A mesterséges inteligencia megjelenéséig nincs jobb megoldás mint ezzel a 36 értékű mátrix finom hangolásával beállítható a számunkra leginkább megfelelő eljárásrend.

Az automatizmus alapvető célja, hogy télen megörizzük a belső hömérsékletet ezért este amikor már úgy sincs külső fény leeresszük a redőnyöket illetve ha nem vagyunk otthon akkor nappal is. Nyáron ennek forditotjaként ha nagyon erős a fény árnyékoljunk, ha otthon vagyunk akkor csak részlegesen, hogy azért a mindennapi életűnkhöz szükséges fény rendelkezésre álljon.

 

Jelenlét alapú kapcsoló