Firmware csere
ASUS RT-AC65P
Shelly1 Tasmota

Shelly 1 firmware csere Tasmota -ra


Bár a Shelly tartalmaz mqtt -t így akár firmware csere nélkül is lehetne kényelmesen használni Domoticz-ban a használni a Shelly_MQTT pulgin használatával, de azért az ördög nem alszik, ha lehet cseréljük ki szabad forráskódra a firmwere-t, ezt az eszközt támogatja a Tasmoticz plugin.

Firmware csere roppant egyszerű, egy soros USB átalakító 5 darab jumper kábel (anya-apa) és egy számítógép szükséges. Fenn áll a veszélye, hogy áramszünet vagy valamilyen kontakt hiba miatt megszakad a telepítés, ekkor van rá esély, hogy tönkre meg a relé, vagy legalábbis hétköznapi eszközökkel nem javítható ezt vedd figyelembe mielőtt nekiállsz a telepítésnek.

1. Kicsomagolt reléből ki kell szedni a programozó jumperek fedőjét (körömmel könnyedén kipiszkálható műanyag kupak, a hosszabbik).

2. Az alábbi sorrendben össze kell dugni az USB serial konverterrel a relét. A GND és a GPIO0 vezetéket kössük össze, hogy "földet" kapjon a GPIO0 vezeték is.
USB_serial_shelly1_bekotes.jpg
3. Ezt követően dugjuk be az USB serial konvertert egy tetszőleges USB portba a számítógépen, várjuk meg amíg a Windows felismeri és telepíti a szükséges szoftvert hozzá, ha először használjuk (természetesen ha nem Windowst használunk akkor az adott oprendszernek megfelelően telepítendő az illesztő szoftver).

4. Keressük fel a Tasmota install weboldalt (https://tasmota.github.io/install/), jelenleg Firefoxban nem csak Google Chrome vagy Microsoft Edge böngészővel működik. Ha megfelelő a konfiguráció megjelenik a "connect" gomb amivel indíthatjuk a Tasmota telepítést.

5. Érdemes a felugró párbeszéd ablakban bekapcsolni az "erase" funkciót a telepítés folyamán elkerülendő a megelőző kódok esetleges maradékából származó problémákat.

6. A folyamat néhány perc alatt végig megy, ezt követően húzzuk ki a reléből a programozó vezetékeket, tegyük vissza a fedő kupakot.

7. Kössünk be, hogy legyen tápfeszültség, alapesetben 220 voltra beállítva kapjuk a relét a gyártótól ekkor  a 220 vezetéket az "L" és az "N" pontra kötve feszültség alá kell helyezni az eszközt. Ha átállítottuk alacsony feszültségű üzemmódra akkor értelemszerűen annak megfelelő tápegységgel kell feszültség alá helyezni az eszközt.

8. Bármilyen wifi és böngészőképes eszközzel (praktikusan mobil, táblagép, vagy laptop) keressük meg az újonnan megjelent Tasmota ... kezdetű wifi hotspotot és kapcsolódjunk hozzá (nem kér semmilyen jelszót).

9. Ha sikeresen kapcsolódtunk a Tasmota ... hálózatára böngészőnkben lépjünk a 192.168.4.1 url címre

10. Itt egy konfigurációs oldalnak kell megjelennie, ahol választhatunk az elérhető wifi hálózatok közül, a kívánt hálózat kiválasztása és megfelelő jelszó megadást követően az eszköz újraindul, megpróbál csatlakozni a kiválasztott wifi-hez.

Ha sikerült csatlakoznia, egy üzenetben kiírja azt az IP címet amit amin a továbbiakban elérhető.

11. A konfigurációs eszközünkkel (mobil, táblagép, laptoop) csatlakozzunk ahhoz a hálózathoz amire az imént a relé is csatlakozott, majd az előbb kapott ip cím megadásával eljuthatunk a relé teljes mindenre kiterjedő konfigurációs felületére.

12. Első beállításként erősen ajánlott de nem kötelező a wifi beállításoknál a host értéknél elnevezni a relét, hogy később könnyebb legyen azonosítani a hálózaton, adjunk ékezet nélkül egyértelmű nevet, pl. kazan_kapcsolo

13. Ahhoz, hogy a Domoticz rendszerben a Tasmoticz plugin automatikusan megtalálja a relénket be kell állítani az MQTT szervert. Alapesetben a "Host" 192.168.1.1, a könnyebb követés érdekében a "Topic" nevét is át lehet írni az Wifi hosthoz hasonlóan ha lehet ugyan azzal a névvel, a többi érték maradhat a gyári alapérték.

Ha mindent jól csináltunk Domoticz rendszerünkben megjelent mint új kapcsoló