Openwrt operácios rendszerrel ASUS RT-AC65P routeren futatott Domoticz nyílt forráskodú rendszer használata mellet kezdjük a programot.

Törekszünk olyan hardver és szoftver komponenseket használni, amik nyílt forráskódúak, és nem igényelik harmadik fél felhőszolgáltatását a normál üzemeléshez.


Az általános "Málna PC" megoldás ellenére azért döntöttünk a router használata mellet, hogy csökkentsük az energia vámpír eszközök számát és egyszerűbbé tehessük a külső elérhetőségét a rendszernek. Az Openwrt jelenleg nem támogatja az egyik legnépszerűbb Home Asistans rendszert azért a talán kicsit "korosabb" kevésbé látványos de talán stabilabb lábakon álló Domoticz rendszert választottuk.

 

Az alkalmazott eszközökben lehetőleg olyanokat használunk amikre telepíthető a Tasmota operációs rendszer, ennek támogatására a mosquitto MQTT közvetítésével a Tasmoticz plugin alkalmazásával automatizáltuk az új eszközök integrálását, így az új Tasmotát futtató eszköz rendszerbe illesztése a MQTT szerver címének és a megfelelő wifi hálózat beállításával könnyedén megoldható, automatikusan jelegüknek megfelelő paraméterekkel megjelennek a Domoticz rendszerben.